Mikrasiatiki

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Για πρώτη φορά έρχεται στην επιφάνεια μια αμιγώς ελληνική δια χειρός θεραπεία με συγκεκριμένο σύστημα, μέσα, τεχνικές και αρχές.

Η MTs βασίζεται σε μια ζώσα παράδοση αιώνων εμπειρίας και γνώσεως που διατήρησε ανόθευτες τις αρχές και τις αξίες της.

Και αποτελεί την εξέλιξη των συμπληρωματικών – εναλλακτικών θεραπειών σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο.

Trapezountios

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΤς ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η μεγάλη αξία της Μικρασιατικής Τραπεζουντίου θεραπείας καταδεικνύεται μέσα από την διαχρονικότητά της, χωρίς όμως να αλλοιώσει τις αρχές της και τον βασικό κορμό της πρακτικής και κλινικής της εφαρμογής.

Η Μικρασιατική Τραπεζούντιος θεραπεία ως άλλη αργοναυτική εκστρατεία, ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα από τους σπουδαιότερους δια χειρός θεραπευτές της (Κένταυρος Χείρων, Ασκληπιός, Ιπποκράτης κ.α) πορεύτηκε στην Μικρά Ασία (Ηρόδικος, Σορανός, Γαληνός, Ορειβάσιος κ.α ), προσαράσσοντας ως άλλος Ιάσωνας στο Βορειοανατολικό τμήμα της, όχι όμως στην Κολχίδα αλλά κοντά της, στην περίφημη Τραπεζούντα από όπου παραλάβαμε το δικό μας χρυσόμαλλο δέρας, την Μικρασιατική Τραπεζούντιο Θεραπεία (ΜΤς), ακολουθώντας την επάνοδό της στην πατρίδα της, την Ελλάδα, μέσα από τους διωκόμενους Τραπεζούντιους πρόσφυγες θεραπευτές της (Άννα Μαρνά, Ειρήνη Ιατρίδου, Θεοδώρα Αρνάκη, Γεώργιος Εμμανουηλίδης κ.α)

Η Εμπειρική - Κλινική Ιατρική των Ελλήνων του Πόντου

1-Asset-41x_1

Η ΜΤς αποτελεί μέρος της εμπειρικής Κλινικής Ιατρικής των Ελλήνων του Πόντου που αποτελεί ένα εκπληκτικό και θαυμαστό δημιούργημα του εκεί Ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, το οποίο είναι αποτέλεσμα πείρας αιώνων και προσπάθειες γενεών που αποθησαύρισαν στη μνήμη τους ένα πλούσιο σύνολο πρακτικών θεραπευτικών μεθόδων τη λεγόμενη Ποντιακή λαϊκή Ιατρική.

Εξασκήθηκε από τους λεγόμενους εμπειρικούς ( ή πρακτικούς ) Ιατρούς που δεν είχαν καμία σχέση με τους αγύρτες και τους τσαρλατάνους αφού ασκούσαν και διδάχθηκαν εντίμως την τέχνη τους και καλλιεργούσαν ταυτοχρόνως και άλλους επιστημονικούς κλάδους, όπως η φιλολογία, η φιλοσοφία (εξ ου και η ονομασία Ιατροφιλόσοφος), η θεολογία, τα μαθηματικά κλπ.

Η σημασία της Τραπεζούντας στη διατήρηση της Εμπειρικής – Κλινικής Ιατρικής

1-Asset-41x_1

Η πόλη της Μικράς Ασίας που αποτέλεσε την κύρια εστία και άνθηση της Εμπειρικής Κλινικής Ιατρικής του Πόντου, είναι η Τραπεζούντα. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1204, η Τραπεζούντα έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο τόσο στην διατήρηση της διαχρονικής Ελληνικής Εμπειρικής Ιατρικής όσο και στην ολοκλήρωση της ως ένα ενιαίο θεραπευτικό σύστημα με συγκεκριμένη φιλοσοφία στο πιο γνωστό σε εμάς πλέον κομμάτι της, τη Μικρασιατική Τραπεζούντιο θεραπεία.

Η σημασία της διάσωσης της ΜΤς μετά τη Μικρασιατική καταστροφή στον Ελλαδικό χώρο

1-Asset-41x_1

     Μετά την εγκατάσταση τους στον Ελλαδικό χώρο, οι σοφοί πρόσφυγες Μικρασιάτες θεραπευτές άρχισαν με πολύ κόπο να γίνονται αποδεκτοί και περιζήτητοι για την θεραπευτική τους αποτελεσματικότητα από όλα τα κοινωνικά στρώματα, θυμίζοντας τους κάποια πρακτικά θεραπευτικά στοιχεία και μέσα των Ελλήνων προγόνων τους (πχ βεντούζες, μάλαξη, μάλλινη φανέλα κα.) τα οποία έπαιρναν ξανά υπόσταση στα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων που τα μεταχειρίζονταν με τόση μαεστρία.

Η διάσωση της ΜΤς δεν αφορά μόνο τον ποντιακό ελληνισμό αλλά αποτελεί μείζονος σημασίας για όλο τον Ελληνισμό, βασιζόμενη στις Ιπποκρατικές αρχές γύρω από την προέλευση των νόσων και του τρόπου αποκατάστασης της υγείας.

Έτσι, το χρυσόμαλλο δέρας των θεραπειών, η γνήσια αρχαία ελληνική ιπποκρατική θεραπεία, η Μικρασιατική Τραπεζούντιος θεραπεία, επέστρεψε στον τόπο που γεννήθηκε πριν από 3500 χιλιάδες περίπου χρόνια.

Σύγχρονο Ιστορικό της ΜΤς

1-Asset-41x_1

Η ΜΤς καταγράφηκε από τον Σωτήριο Αντωνόπουλο (Οστεοπαθητικό D.O.- Φυσικοθεραπευτή – Χειροπράκτη) το 2015 στηριζόμενος στις αρχές, τη θεωρία και πρακτική που κληρονόμησε από την επί τετραετίας (2008-2012) δασκάλα του, Τραπεζούντια Θεραπεύτρια Ιατρίδου Ειρήνη. Η δωδεκαετή Κλινική πρακτική της μεθόδου από το 2008-2020 σε πάνω από 10.000 ασθενείς με εντυπωσιακά αποτελέσματα, οδήγησε στην αποκλειστική εφαρμογή της από το 2015 στα κέντρα ολιστικής χειροθεραπείας MTS σε Λαμία και Σύρο αποτελώντας τον κύριο άξονα του συστήματος δια χειρός θεραπείας (Manual Therapy System) των παραπάνω κέντρων. Και σε διαλέξεις πάνω στην ΜΤς στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών (2016) και στους προπτυχιακούς φοιτητές Νοσηλευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2018). Ενώ το 2019 εντάχθηκε επισήμως στο πρόγραμμα επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια της Εναλλακτικής – Συμπληρωματικής Θεραπευτικής.

Trapezountios

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΜΤς

Βασικός πυλώνας της Φιλοσοφίας ΜΤς είναι η άρρηκτη σχέση σώματος και ψυχής. Ο άνθρωπος κατά την ΜΤς είναι ψυχοσωματική οντότητα. Το σώμα έχει ενότητα και κύριος εκφραστής αυτής της ενότητας είναι η περιτονία σε όλες της τις μορφές.

Πρώτος εχθρός του σώματος

αποτελεί η είσοδος του κρύου μέσα του αλλά και η απώλεια της θερμότητας του από την επαφή με κρύο στοιχείο ή κρύο περιβάλλον.

Δεύτερος εχθρός του σώματος

κατά την ΜΤς αποτελούν τα βάρη (εσωτερικά ή εξωτερικά ) τα οποία οδηγούν στην πτώση συγκεκριμένων κυρίως σπλάχνων διαταράσσοντας την λειτουργία τους αλλά συνάμα και την λειτουργία του οργανισμού.

didaskalia-mts_1
Τρίτος εχθρός του σώματος

αποτελούν οι σωματικές κακώσεις που έχει υποστεί το σώμα σε όλη την διάρκεια της ζωής του από την σύλληψη μέχρι το τέλος της ζωή του.

Τέταρτος εχθρός του σώματος

αποτελεί η επίδραση της ψυχολογικής επιβάρυνσης πάνω του μέσω κυρίως του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου και του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Πέμπτος εχθρός του σώματος

αποτελεί η επιβάρυνση του οργανισμού από το φυσικό περιβάλλον του και τις καταχρήσεις, όπως κακή διατροφή, μολυσμένο νερό, τσιγάρο κα.

Κατά την ΜΤς η ασθένεια είναι αποτέλεσμα της διαταραχής της ισορροπίας των υγρών του σώματος (Ευκρασία) και της πτώσης της θερμοκρασίας του (Κρύωμα – Πάγωμα), από τους παραπάνω εχθρούς, που οδηγούν σε διαταραχή της νεύρωσης και της μικροκυκλοφορίας του.

Therapeia

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Αρχές

1-Asset-41x_1

Οι αρχές της ΜΤς προκύπτουν μέσα από την προαιώνια πρακτική της αλλά και από την φιλοσοφία της Τραπεζουντίου Θεραπείας. Η εφαρμογή αυτών των αρχών από τον θεραπευτή και από τον ασθενή καθίσταται αναγκαία τόσο για την μεγιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος όσο και για την αποτροπή ανεπιθύμητων αντενδείξεων από λανθασμένη εφαρμογή της θεραπείας.

Οι αρχές της ΜΤς αφορούν τις πέντε αυτές καταστάσεις:

1. Τη σχέση του ασθενή με τον θεραπευτή
2. Τη σχέση του θεραπευτή με τον ασθενή
3. Τον ίδιο τον θεραπευτή
4. Το θεραπευτικό περιβάλλον
5. Το σύστημα δια χειρός θεραπείας

Στόχοι

1-Asset-41x_1

Μέσα από την προαιώνια πρακτική της ΜΤς προέκυψαν τρεις άμεσοι στόχοι της στην καθημερινή κλινική της εφαρμογή. Και ένας απώτερος στόχος όπως προκύπτει από τον ορισμό της ΜΤς, ο οποίος είναι αποτέλεσμα της επίτευξης των παραπάνω στόχων. Έτσι λοιπόν οι στόχοι της ΜΤς είναι:

Άμεσοι πρακτικοί στόχοι της ΜTς:
• Η αποκατάσταση της σωστής θερμοκρασίας όλων των συστημάτων του σώματος και ιδιαιτέρως του εγκεφάλου.
• Η αποκατάσταση της Ευκρασίας, μέσω της σωστής ροής των καναλιών (λεμφικών και αγγειακών).
• Η αποκατάσταση της μικροκυκλοφορίας.

Απώτερος στόχος της ΜΤς:
• Η αποκατάσταση της ψυχοσωματικής ισορροπίας, μέσω της ψυχικής και σωματικής ΜεΤαμόρφωσις του Όλου ανθρώπου.

Minimum 4 characters